Deze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer 6 of lager. De website zal dan ook niet correct werken.
Update je browser of download een van de onderstaande browsers

Safari Firefox Chrome Explorer

Help Simon De Spoorwachter

Elk jaar gebeuren er weer ongelukken op en rond het spoor, soms zelfs met dodelijke afloop. Om de veiligheid rondom het spoor te vergroten, vraagt Simon de Spoorwachter jou om hulp. Bekijk de filmpjes en doe de bijbehorende opdrachten. Jullie leerkracht kan extra uitleg geven bij de opdrachten.

Veel succes!

Kies een animatie

Animatie 1 Wat is gevaarlijk?

Hallo jongens en meisjes!

Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat er elk jaar weer ongelukken langs het spoor gebeuren. Vaak zijn deze ongelukken zo ernstig dat er mensen zwaar gewond raken of om het leven komen. En één op de vijf van alle vertraagde treinen komt door mensen die dingen kapot maken of gevaarlijke dingen doen bij het spoor.

Het goede nieuws is dat we daar wat aan kunnen doen. En daarbij vraag ik jullie om hulp.

Mijn naam is Simon. Ik moet zorgen voor de veiligheid rondom het spoor. Dat doe ik door mensen te waarschuwen, en als ze echt gevaarlijk gedrag vertonen boetes te geven.

Het spoor is een gevaarlijke plek. Daar mag alleen een trein komen. Een trein rijdt heel hard en gaat voor niemand opzij. Dus tussen dichte spoorbomen door gaan, spelen of fietsen langs het spoor of er de hond uitlaten is hartstikke gevaarlijk. Als ik iemand dat zie doen, dan krijgt hij of zij een fikse boete.

Maar ik en mijn collega's kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Daarom roep ik jullie hulp in om gevaarlijk gedrag rondom het spoor te voorkomen.

Maar eerst moeten we natuurlijk duidelijk krijgen waar we het over hebben.

Mijn eerste vraag is:
Welke dingen kun je bedenken die gevaarlijk of onverstandig zijn om te doen bij het spoor of perron?

Bestellen

/
Aantal handleidingen
Gratis gastles groep 8
  • Naast uw bestelling ontvangt u automatisch informatie indien er nieuwe gastlessen of digitaal lesmateriaal beschikbaar is.
  • Als u geen berichten van PazzUp meer wenst te ontvangen, kunt u een mailtje sturen aan pazzup@podium.nl. Dan verwijderen we u uit het bestand.
  • ProRail gaat zorgvuldig met uw gegevens om. Uw gegevens worden volgens AVG richtlijnen opgeslagen.
Als u op dit vinkje klikt, gaat u hiermee akkoord en verklaart u het Privacybeleid van ProRail gelezen te hebben.

Een medewerker van ProRail bezoekt uw klas en bespreekt aan de hand van filmpjes en krantenberichten op interactieve wijze met de leerlingen de gevaren van hun eigen gedrag langs het spoor. Wat zouden zij doen, in een vergelijkbare situatie? En door wie laten zij zich hierbij beïnvloeden?
 Een gastles duurt ca. 1 uur. Vul het formulier in, dan nemen we contact met u op om een afspraak te maken. Bij een te groot aantal aanvragen zullen wij voorrang geven aan de scholen met een kritieke locatie of route ten opzichte van het spoor.